onsdag 15 april 2009

Ateljé bokad, maskiner uppställda, böcker lånade…

mix av organisation och kreativitet?


Jag designar kostymerna för rockmusikalen Life of Bellman och tillsammans med min assistent Elsa Molander känner vi båda sådan energi av att det äntligen är dags att börja arbetet! För att skapa kostymgalleriet kommer jag att hyra in det som behövs, skära det som behöver nytillverkas, jag gör också alla provningar och ansvarar för allt från start till mål.

Jag har börjat med att lusläsa det nya manuset och noterat alla kostymskiften samt t.o.m. börjat kunna manuset lite utantill. Denna första del av arbetet kan tyckas lite torr men man behöver bena sig igenom denna bit, dela in i scener och kolla vem som är med var och när de skiftar kostymer. Ofta är huvudrollerna lätta att följa men den övriga ensemblen skall in och ut och skifta fort, vilket har stor betydelse för kostymernas design.

Samtidigt lassar jag ner böcker från den väldigt stora bokhyllan och kollar in allt om Bellman, hans persongalleri och deras tidsera. Jag har läst mycket kostymhistoria och föreläst i ämnet men det är alltid bra att titta igenom böcker igen och igen… man hittar nya bilder varje gång. Till det skaffar jag modemagasin för att sätta in karaktärerna i nutid med en kombination av 60-70 tals känsla. Inte att förglömma är att röra sig ute på stan och bara ta in gatans intryck.

Att vara kostymdesigner är verkligen en mix av organisation och kreativitet och sedan arbetar man på intuition! Regissörer och manusgrupp har gett mig lite "kod ord" och mitt jobb är nu att visualisera den idé som de har och tillföra mitt konstnärliga uttryck. Ramarna är givna – det är nu upp till mig att skulptera kostymerna i färg och form så de berättar samma sak som övriga föreställningen.

-välkomna med på resan-

Åsa Kalzén
Kostymdesigner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar